Ko iesākt, ja dārzā izaudzis kas negaršīgs?

 Ar šādu jautājumu uz nodarbību atnāca kāda no dalībniecēm. Pagājušajā piektdienā, Zied zeme telpās notika fermentēšanas nodarbība ar Ilzi Ziemeli. Fonā skan franču mūzika, telpa smaržo pēc svaigiem dārzeņiem. Patīkamā gaisotnē pamazām sāka raisīties sarunas un atklājām vairākas receptes, kā pagatavot kaut ko, kas liekas galīgi negaršīgs. Uzzinājām, ka nav jābaidās no neierastām garšām un ka atkāpties no ierastā var būt pavisam interesanti.

 Ja vaicā, kas ir fermentēšana, tad nekas jauns tas noteikti nav un arī savas vecmāmiņas recepšu grāmatā noteikti atradīsi kādu piemēru, var minēt, sālītas rudens sēnes. Fermentācija jeb laktofermentācija ir process, kurā mikroorganismi – baktērijas un sēnes – ar fermentu palīdzību sašķeļ pārtikas produktos esošās organiskās vielas, piemēram, cukurus, laktozi un ogļhidrātus. Tā rezultātā veidojas pienskābās baktērijas, kas ne tikai uzlabo garšu, bet arī pagarina produkta uzglabāšanas laiku. Tieši šī īpašība padarīja fermentēšanu par neatņemamu saglabāšanas metodi jau senatnē daudzās pasaules kultūrās un reģionos. Šī metode ir pārsteidzoši vienkārša, jo visas sastāvdaļas atrodamas katrā saimniecībā – viss, kas nepieciešams, ir izvēlētais produkts, ūdens un sāls. Pārējais – garšvielas un garšaugi – ir iespēju un gaumes jautājums, kas ļauj variēt un pielāgot rezultātu savām vēlmēm. Šobrīd, kad dārzā viss ir svaigs, ir īstais brīdis šai nodarbei. Iespējams šādā veidā veidot gan zupu vai salātu sagataves.

 Ēst gatavošana tiešām satuvina,gan kopīgi pasmējāmies, gan apmainījāmies ar labāko virtuves instrumentu zīmoliem, gan arī aizgājām ar jaunām zināšanām un labi pavadītu vakaru! Šodien veram vaļā piektdien gatavoto un noskaidrojam, kas sanācis!

Sirsnīgs paldies brīnišķīgajām dalībniecēm!

Attēli no pasākuma pieejami galerijā līdz 3.08.2025.



Next
Next

PPP biedrības "Zied zeme" paziņojums par atklātu projektu iesniegumu pieņemšanas trešo kārtu