Anglijā gūstam pieredzi koprades telpu veidošanā

08.04.2019

image, 450x338px, 69.82 KB

No 2.aprīļa līdz 6.aprīlim piedalījāmies starptautiskā sadarbības projekta “European cooperation project on coworking spaces in rural areas” (Eiropas sadarbības projekts par koprades telpām lauku teritorijās, CoLabora) pieredzes apmaiņas braucienā uz Angliju. Projektu īsteno Publisko un privāto partnerattiecību biedrība „Zied zeme” (PPP “Zied Zeme”) un “Pierīgas partnerība”. Projekta mērķis ir, sadarbojoties nacionālā un starptautiskā mērogā, izveidot un attīstīt koprades telpas  “Zied zeme” un “Pierīgas partnerība” darbības teritorijās, tādejādi veicinot uzņēmējdarbības attīstību un nodarbinātību. Projekta starptautiskie sadarbības partneri ir LEADER grupas no Spānijas, Īrijas, Lielbritānijas, Vācijas un Francijas.

Kopstrādes, sauktas arī koprades telpas, jēdziena izpratne un darbības priekšrocības Latvijā ienāk pamazām. Tās būtība ir kopīgas darba telpas un vides dalīšana starp vairākiem un dažādiem uzņēmumiem, pašnodarbinātajiem. Nosacīti - klasiskā ofisa transformācija mūsdienu vajadzībām atbilstošā formā. Telpu izmantotāju loks ir personas, kas savu darbu, idejas, hobiju var realizēt ārpus standarta biroja telpām un laika, piemēram, dizaineri, programmētāji, grāmatveži, studenti. Tā ir mūsdienu biroja alternatīva. 

Brauciena laikā Anglijā tika apmeklētas vairākas koprades telpas, kas katra atklāja un izcēlās ar kādu īpašu pieeju dizainā, domāšanā un koprades piedāvājumā. Bristolē tika apmeklēta koprades telpa “Boxworks”, kas ir veidota no 20 kuģu konteineriem, dizainiski tos pielāgojot darba videi - konteineru galos ieliekot stiklotas sienas/durvis, nodrošinot apgaismojumu un ar ekonomiskiem materiāliem pārklātas sienas, griestus, grīdu. Tādā veidā ekskluzīvā vietā Bristoles centrā tiek nodrošinātas koprades telpas līdz 160 interesentiem. Šāds kuģu konteineru princips izmantots arī apmeklētajā “Old Church School” piemērā, kas mūsdienīgā un drosmīgā veidā integrētas vēsturiskā skolas teritorijā ar baznīcu tiešā tuvumā. Tika apmeklētas arī koprades telpas “Eventure” un “Cheese and Grain” pilsētā Frome. Iespaidīga bija koprades telpa “Welsh Ice” Velsā, kas kopš tās atvēršanas 2012.gadā ir kļuvusi par lielāko koprades telpu “start-up” biznesam un mazajai uzņēmējdarbībai Velsā. Tā dod vietu vairāk nekā 200 jaunajām un augošām firmām, vienlaikus atbalstot vairāk nekā 350 uzņēmēju. Kā uzsvēra vairāku apmeklēto vietu saimnieki, koprades telpas tiek dalītas darba vietās, izmantojot ekonomiskus materiālus, kā skaidu plāksnes, koka dēļus, plastikāta aizslietņus, liela izmēra telpaugus. Projekta dalībnieki strādāja arī darba grupās, veidojot metodoloģiju koprades telpu izveidošanai jaunā vietā. Pieredzes apmaiņa tika noslēgta ar organizētu konferenci, kurā tika rezumētas projektā iegūtās zināšanas, kā arī uzklausīti divi pieredzējušu personu iedvesmojoši stāstījumi par koprades telpu būtību un iespējām.

Rezumējot dzirdēto un redzēto Anglijā, secināms, ka koprades telpām ir vairāki piesaistoši faktori: darbs kopīgā telpā veicina jaunu ideju rašanos; iespēja strādāt gan īslaicīgi, gan ilgtermiņā – tik ilgi, cik nepieciešams; telpa apvieno dažādu jomu speciālistus, kas veicina jaunas iepazīšanās, iedvesmu un dinamiku informācijas apmaiņā un plūsmā; kopīgā atpūtas zona, ēstuve, biroja tehnika samazina izdevumus ikdienišķiem tēriņiem gan uzņēmumam, gan darbiniekam; tiek apgūtas un atjaunotas pamestas telpas un radītas jaunas. 

Tuvākajā laikā arī Lielvārdes pilsētas iedzīvotājiem un jebkuram interesentam tiks vērtas kopstrādes telpas Lielvārdē.