Etnogrāfisku Lielvārdes novada tautas tērpu iegāde kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un sabiedrisko aktivitāšu dažādošanai - biedrība "Lāčplēsis dejo"

Etnogrāfisku Lielvārdes novada tautas tērpu iegāde kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un sabiedrisko aktivitāšu dažādošanai - biedrība

Iesniedzējs: biedrība "Lāčplēsis dejo" (NVO)
Sākuma datums: 2017-08-03
Beigu datums: 2018-05-25
Fonds: 2014-2020
Statuss: Pabeigts

Īstenošanas vieta: Saulgriežu iela 3, Lielvārde, Lielvārdes nov.
Kopējais finansējums: 9999,97
Publiskais finansējums: 8999,97
Rīcības nosaukums: - - -

Mērķis:

Lielvārdes novada etnogrāfisko tērpu stilizētie varianti ir sākotnēji radīti valkāšanai dziesmu svētkos, kā rezultātā ir radies liels skaits sieviešu Lielvārdes tautas tērpu variāciju un šo tērpu nēsāšanas interpretāciju. Tā kā mūsdienās tautas tērpi tiek pielietoti arī dažādos sabiedriskos un svinīgos pasākumos, tad ir svarīgi ievērot etnogrāfiski pareizu tērpu komplektāciju un nēsāšanas kultūru, īpaši jau tuvojoties Valsts simtgadei un atbalstot valstiskā mēroga pasākumu “Katram savu tautastērpu”. Ir svarīgi saglabāt pareizu Lielvārdes novada etnogrāfisko tērpu komplektāciju, lai varētu šo novada kultūrvēsturisko mantojumu nodot nākamajām paaudzēm. Šobrīd pieejamos informācijas avotos ir plaša un vispusīga informācija par Lielvārdes sievu tērpiem – sarafānu, jostu, sievu aubju paraugi LNVM krātuvē ir gan no Lielvārdes, Lēdmanes, gan Rembates pagastiem (šie pagasti 19.gs. ietilpa Lielvārdes novadā); sievu kreklu paraugi ir publicēti vairākos literatūras avotos un paraugi ir pieejami LNVM krātuvē. Tāpat plaša informācija par sievu tērpiem ir pieejama A.Pumpura Lielvārdes muzejā un pie dažādiem amatniekiem novadā un arī ārpus tā. Attiecībā uz Lielvārdes novada vīru tērpiem informācija ir ļoti ierobežota, jo nav apkopoti pieejamie dati par etnogrāfiski autentisku Lielvārdes novada vīru tautas tērpa komplektāciju. Rezultātā šobrīd novada iedzīvotājiem, kuri ir interesējušies par Lielvārdes novada tautas tērpiem, nav pilnvērtīgas informācijas par Lielvārdes vīru tautas tērpiem. Projekta mērķis ir veicināt tradicionālās kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu Lielvārdes novada iedzīvotājiem, papildinot un iegādājoties etnogrāfiski pareizus Lielvārdes novada tautas tērpus BDR "Lāčplēsis dejo" un VPDK “Lāčplēsis” vajadzībām, kā arī projekta beigās sarīkojot Lielvārdes etnogrāfisko tērpu godināšanas svētkus ar tērpu parādi un iedzīvotāju īpašumā esošo tautas tērpu daļu izstādi.

 

Kontaktinformācija:

Projekta vadītājs: Ainārs Bajinskis

Kontakttālrunis: 26528621

E-pasta adrese: a.bajinskis(@)inbox.lv

image, 452x71px, 28.81 KB