Jauna ilgtspējīga kompozītmateriālu ražošanas centra izveide Ikšķiles novada "Ludmilās" - Kaspars Kalniņš

Jauna ilgtspējīga kompozītmateriālu ražošanas centra izveide Ikšķiles novada

Iesniedzējs: Kaspars Kalniņš (Privāts)
Sākuma datums: 2017-06-29
Beigu datums: 2019-04-01
Fonds: 2014-2020
Statuss: Izstrādes stadijā

Īstenošanas vieta: "Ludmilas", Ikšķiles nov., Tīnūžu pag.
Kopējais finansējums: 59900,00
Publiskais finansējums: 41930,00
Rīcības nosaukums: - - -

Projekta mērķis ir radīt ilgtspējīgu kompozīto materiāla ražošanas tehnoloģiju centru Ikšķiles novada Ludmilās. Šī mērķa sasniegšana sekmēs sociāli atbildīgu, kvalificēta darbaspēka sagatavošanu un piesaisti kā arī attīstīs uzņēmējdarbības vidi novadā. Mērķa sasniegšanai ir izvirzīti vairāki uzdevumi:

Esošas fermas ēkas rekonstrukcija un siltināšana, kas nākotnē nodrošinās ilglaicīgu energoefektīvu ražotni.

Ražošanas tehnoloģiju daudzveidības integrēšanu vienā ražošanas centrā, ar mērķi ilgtermiņā samazināt mainīgās izmaksas.

Dažādu tehnoloģisko risinājumu pārnese kompozīto materiālu konstrukciju ražošanā

Vairāku mazo vidējo uzņēmumu koncentrācija ražotnē veidojot sertificētu sadarbības centru, kas atvieglotu ražotās produkcijas nākotnes eksporta iespējas.

Šis projekts atrisinās tikai pirmo uzdevumu, jo projektā attiecināmās izmaksas – būvmateriāli tiks integrēti ražošanas centra rekonstrukcijā un videi draudzīga apkures/ventilācijas ūdens apgādes funkciju nodrošināšanai. Šīs aktivitātes noslēgšana ļaus kopot vienuviet MVU kuri šobrīd strādā mazos apjomos un ar tradicionālām - neefektīvām metodēm. Kopēja „lielā” infrastruktūra, tehnoloģiju un zināšanu pārnese, kā arī sertifikācija nodrošinās daudz ambiciozāku eksporta tirgu sasniegšanu. Projekta pieteicēja 15 gadu uzkrātās zināšanas P&A, starp kurām arī stažēšanās Vācijas un Eiropas kosmosa aģentūrās, integrējot tehnoloģiskajā centrā, tiks multiplicēta zināšanu pārnesē un ražošanai un uzņēmējdarbībai. Projekta mērķauditorija: 1) MVU, kuri plāno/strādāt ar kompozīto materiālu ražošanas tehnoloģijām ar ambīcijām sasniegt Eiropas tirgus. 2) Jaunā paaudze (piemēram, tehnikuma audzēkņi), kura vēlas saviem spēkiem radīt risinājumus, bet ir ar ierobežotu tehnoloģisku aprīkojumu vai tehnoloģiskām zināšanām. 3) Trešās personas – kuras vēlas pasūtīt „nestandarta” tehniski sarežģītus risinājumus, kurus jāizgatavo salīdzinoši mazās partijās ar augstām kvalitātes prasībām, piemēram, viegli transformējamas graudu kaltes. Šī projekta kontekstā par kompozītmateriāliem tiek uzskatīti tikai augstas veiktspējas šķiedru materiāli kā stikla vai oglekļa šķiedras. Šīs šķiedras savienojot attiecīgi ar termoreaktīviem sveķiem, vai termoplastiskiem – kūstošiem plastikātiem tiek panāktas stiprības un stinguma īpašības, kuras var vairākkārt pārspēt tēraudu. Tradicionāli kompozītu piemēri ir vēja ģeneratori, kuru izmēri var sasniegt pat pāri simts metriem, vai jahtas, sporta aprīkojumu un automobīļbūvi – aviāciju.

 

Projekta vadītājs: Kaspars Kalniņš

Kontakttālrunis: 26751614

E-pasta adrese: kaspars.kalnins(@)sigmanet.lv