Kā nodokļu izmaiņas ietekmēs ikviena iedzīvotāja dzīvi 2018. gadā?

09.11.2017

Viens no pamatjautājumiem, kas rodas cilvēkiem, sagaidot Jauno gadu, ir – kādas izmaiņas mani sagaida? Ar ko man rēķināties finansiālā un likumiskā ziņā? Kā mainīsies manu finanšu sadalījums?

Ir vērtīgi šādas lietas uzzināt, pirms tās jau ir stājušās spēkā un sākušas ietekmēt Tavu dienas rutīnu. Ikdienas skrējienā nav laika aizdomāties par tādām lietām, kā, piemēram, kāpēc tieši tik liela daļa no manas algas aiziet konkrētam nodoklim, kāpēc man ir jāmaksā obligātā iemaksa pensiju apdrošināšanā u.c. Lai arī tā nav ne interesantākā lasāmviela, ne labākais sarunu temats, tomēr ir lietas, kas jāzina ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Katru gadu stājas spēkā virkne dažādu izmaiņu teju visos likumos. Vēlamies uzskaitīt nelielu daļu no tām, kas, iespējams, dos pamudinājumu konkrētāk izpētīt izmaiņas, kas attieksies konkrēti uz Tevi. 

Kādi būs galvenie grozījumi “Iedzīvotāju ienākuma nodoklī”? 

Ar 2018. gadu Latvijā tiks ieviesta progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēma. Proti, ienākumam līdz 20 000 EUR gadā tiks piemērota 20% IIN likme. Ienākumam (tā starpībai) no 20 000 līdz 55 000 EUR gadā tiks piemērota esošā 23% likme. Savukārt, tai ienākuma daļai, kas pārsniegs 55 000 EUR gadā tiks piemērota IIN likme 31,4% apmērā.

Kā mainīsies dzīve tiem, kuri maksā mikrouzņēmuma nodokli?

Tiks mainīts mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem noteiktais apgrozījuma ierobežojums. Kalendāra gadā pieļaujamais apgrozījums nevar pārsniegt 40 000 EUR. Mainīsies arī tas, ka fiziska persona varēs tikt nodarbināta tikai vienā mikrouzņēmumā. 

Kas būtu jāzina par “Valsts sociālo apdrošināšanu?”

Mainīsies valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme, kā arī tiks noteikts kā pienākums pašnodarbinātajiem veikt obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai. 

Savukārt Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā noteikts konceptuāli jauns uzņēmumu ienākuma nodokļa maksāšanas režīms. Nodoklis būs jāmaksā neatkarīgi no gada laikā gūto ienākumu apmēra tikai tad, ja nodokļa maksātājs sadalīs peļņu dividendēs vai tām pielīdzinātās izmaksās, veiks ar saimniecisko darbību nesaistītus izdevumus, veiks palielinātus procentu maksājumus, sniegs aizdevumus saistītām personām u.tml.

Lai informētu par galvenajām izmaiņām 2018. gadā, kas skars visus nodokļu maksātājus, biedrība “Zied zeme” kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu rīko bezmaksas semināru, kura laikā informēs iedzīvotājus – gan juridiskas, gan privātas personas par būtiskajām izmaiņām likumos.

Nāc un uzzini, kādas būs izmaiņas, kas skars tieši Tevi jaunajā 2018. gadā! Jau 14. novembrī gaidīsim Tevi Lielvārdes kultūras namā, kur varēsi uzdot tieši SEV interesējošus jautājumus un saņemt kvalificētu speciālistu atbildes.

Plašākā informācija par semināra norisi un pieteikšanos meklē šeit: http://ziedzeme.lv/lv/jaunumi/zied_zeme_aktualitates/article.php?id=15799