PPP biedrība Zied zeme ved mācīties uz Rumāniju

19.09.2016

Šī gada 5.septembrī 4 jaunieši devās pretim nezināmajam: uz nedēļu Rumānijā, lai piedalītos PPP biedrība Zied zeme īstenotā starptautiskā projektā TransInnovation Camp for Youth. Kas no tā sanāca?

Nometnē piedalījās jaunieši no četrām valstīm – Latvijas, Somijas, Ungārijas un Rumānijas. Mācību nometnes ietvaros jaunieši sadalījās četrās darba grupās, pa vienam pārstāvim no katras dalībvalsts, apvienojot savas zināšanas un kā gala produktu izveidojot četrus biznesa plānus: veselīgas lielopu gaļas ražošana un  pārstrāde; bioloģiskas kafijas maisiņu izstrāde, kas būtu iepakota dabīgā iepakojumā ar papildus bonusu – saulespuķu sēkliņu, ko izmetot Tu iesēj saulespuķi; kartupeļu rakšanas traktora noma un vietējo kartupeļu pārstrāde čipsos; mācību un mentoringa nometnes jaunajiem uzņēmējiem.

Papildus mācību un radošajam procesam jauniešiem bija arī iespēja iepazīties ar reāliem Rumānijas uzņēmējiem, ielūkoties viņu ikdienā un mācīties no viņu pieredzes.


Jau pirmā semināra diena sākās neierasti pat pieredzējušam starptautisku projektu īstenotājam: ar CSIKI alus darītavas apmeklējumu! 2014.gadā jauns uzņēmējs nolēma iegādāties pamestas telpas, kurās iepriekš ražots 'šņabis' no kartupeļiem. Telpas bija sliktā stāvolī un īpašnieks pieņēma lēmumu tās neatjaunot. Tomēr izmantojot īpašuma plusus - ļoti labo ūdeni, uzņēmējs nolēma veidot vietējās teritorijas produktu: alu. Alus darīšanai Rumānijā ir senas tradīcijas, tomēr, lai radītu unikālu produktu, sadarbībā ar vietējo universitāti, izstrādāja jaunu alus recepti. Pašlaik dienā tiek saražoti 44 000 litri alus. Bet veiksmei vienmēr ceļā stājas izaicinājumi, šobrīd tā ir konkurences cīņa ar Heineken. Lai saglabātu pozitīvu skatu uz dzīvi darītavas degustāciju zālē ir uzstādīts boksa maiss, kur ikviens var iedunkāt Heineken.


Mums bija iespēja ielūkoties arī koprades telpā. Koprades telpas jeb atvērtie biroji pēdējā laikā gūst lielu popularitāti arī Latvijā. Idejas autors atklāti runā par to, ka darbs mājās samazina produktivitāti, jo uzmanību novērš sadzīves sīkumi. Apzinot domubiedrus, jaunais uzņēmējs nolēma veidot koprades telpu. Iesaistītās personas ir dažādu profesiju pārstāvji, kuriem nav svešs darbs no mājām, kad vel vēlā pēcpusdienā, darbi tiek darīti pidžamā. Būtiskas ir kopā sanākšanas pēc darba, kad pie alus kausa tiek radīti jauni risinājumi un sadarbības veidi. 


Organizatori bija sagādājuši mums iespēju ielūkoties arī īpašā siera rūpnīcā, kur ražo klasisku sieru  - svaigu un divus mēnešus nogatavinātu. Kas tur īpašs? Īpašs ir sadarbības veids, kā rada produktu. Rumānijas fermeriem piena ražošana ir patiess izaicinājums,jo iepirkuma cena par piena litru,tāpat kā Latvijā, ir ļoti zema. Daudzi domāja par savu fermu likvidēšanu. Bet aktīvie teritorijas iedzīvotāji nāca kopā un meklēja risinājumu nozares saglabāšanai. Dzima ideja par vietējās ražotnes izveidi. Kopš 2014.gada darbojas ražotne, kura uzpērk pienu tikai no vietējiem fermeriem par to maksājot divas reizes augstāku cenu. Sieru ražo vietējam tirgum - cik saražo, tik pārdod. Lielisks piemērs par to, kā veicināt lauku teritorijā attīstību: darbības rezultātā tiek saglabāta tradicionālā nodarbošanās un nauda paliek teritorijā.

PPP Biedrības Zied zeme vadītāja Linda Cīrule: “Esmu gandarīta par nedēļu, kuru pavadīju kopā ar jauniešiem. Visnotaļ patīkami bija apzināties, ka latviešu jauniešu komanda bija labi sagatavojusies. Rezultātā mūsu jaunieši bija līderi savās darba grupās. Labas angļu valodas zināšanas, mērķtiecība un pašapziņa raksturoja mūsu komandu. Esmu pārliecināta, ka jaunieši neapstāsies pie sasniegtā un gūtās zināšanas turpinās papildināt, lai mērķtiecīgi dotos pretim panākumiem.”

Jauniešu iespaidi un emocijas pēc brauciena:
Kristaps Jēkabsons, Suntaži: “:”Brauciens uz Rumāniju uz biznesa nometni, skan diezgan aizraujoši, tā es nodomāju un pieteicos. Varu teikt vienu, kad esi ārzemēs tālu no mājām tikai tad saproti cik labi bija mājās. Bet protams pieredze bija vajadzīga un es uzskatu, ka esmu daudz guvis no šīs nometnes sākot ar prezentēšanas iemaņu uzlabošanu līdz pat biznesa plānu veidošanai. Paldies liels Ziedzemei un mūsu atraktīvajai un superīgajai pavadonei un vadītājai Lindai Cīrulei.”

Elīna Plūme, Suntaži: “Dalība šajā nometnē man lika saprast, cik daudz es varu paveikt, ja ļoti vēlos. Ieguvu arī nelielu priekšstatu, kas tad īsti Rumānija ir par valsti – zirgu pajūgi, vēlziedes ziediem rotāti kalni, dakstiņu jumti un stingra pasu kontrole lidostā. Mēs paši veidojam savu prieku katrā nometnes dienā, jo vairāk mēs gaidām, ka tiksim iesaistīti lieliskā piedzīvojumā, jo lielāka iespēja, ka tas jau ir lemts neveiksmei. Nevajag neko gaidīt,  vienkārši jāļaujas plūsmai.”

Kristaps Zarāns,Lielvārde: “Priecājos, ka man tika dota iespēja piedalīties šādā projektā. Bija iespēja iegūt jaunas zināšanas par biznesa plānu veidošanu, kā arī iespēja strādāt kopā ar citu valstu jauniešiem. Bija iespēja apskatīt Rumāņu kultūru un dabas ainavas. Esmu guvis lielu pieredzi uzņēmējdarbības uzsākšanai. Šāda veida projekti noteikti jāattīsta.”

Alīna Anete Birnika,Ogre: ”Rumānija šķietami asociējas ar mazattīstītu valsti, kurā uzņēmējdarbība nav spēcīgi attīstīta. Taču projekta laikā gūtie iespaidi šo priekšstatu mainīja, pierādot, ka arī ar ierobežotiem resursiem un radošumu iespējams attīstīt veiksmīgu uzņēmumu, kas, protams, atšķiras no Latvijā ierastā uzņēmējdarbības modeļa. Projekta laikā sapratu, ka tieši uzņēmēji ir cilvēki, kuru spēkos ir radīt inovācijas un sniegt nozīmīgu pienesumu sabiedrībai, ne tikai gūt peļņu. Gūtie iespaidi par Rumāniju ir ļoti spēcīgi un varu tikai ieteikt citiem izmantot šādas iespējas, kurām pateicoties var paplašināt savu redzesloku, gūt jaunas atziņas un iepazīt cilvēkus no visas Eiropas, lai gūto pieredzi atvestu mājas un pielietotu to tālāk. Dalība TransInnCamp- mans pēdējā laika labākais lēmums!”

image, 450x253px, 72.91 KB